Pyssla med Dino

Hej
Jag heter Dino Helmefalk och är historiker. Jag driver podcasten Vår Blodiga Historia och berättelser om vår dåtid är lika närvarande i min vardags som nutiden. Jag är även en tvättäkta nörd som älskar rollspel och figurspel. För mig är inte spelreglerna det centrala utan berättelsen. Sagan som skapas och berättas i realtid av deltagarna.

Jag är även en småbarnsfar. Min dotter är tre år och vid något tillfälle började hon och jag leka med mina spelfigurer. Små sagor uppstod. Jag insåg att detta var ett perfekt tillfälle att inkludera henne i mitt historiska intresse. Vi började således spela enkla spel med historiskt tema. Reglerna hittade jag på längst med vägen men snabbt kunde jag lägga till lite mer invecklade koncept och glädjande nog nappade hon.

Detta ledde till att jag fick bygga mer och mer spelterräng vilket leder mig till denna artikeln. Min dotter älskar att “bygga banor” som hon uttrycker det. Mario Maker, tågbanor, klossar som leksaksbilar kan köra runt. Inget är ointressant för henne. Därför fick jag idén att bygga ett modulärt grottsystem (som också kan användas som kullar), med vilket hon kan bygga rollspelskartor åt oss att utforska. I dagarna blev bygget färdigt och här är processen om du som läser, också vill försöka dig på något liknande.

Det viktigaste steget

Säkerhet är nummer ett. I synnerhet om du har lite äldre barn som vill vara med i byggandet. Många moment kräver knivar och vassa klingor. Låt inte barnen göra detta utan spara målningen till de små. Om du inte byggt mycket terräng så är det värt minnas att du kommer i princip veva med ett rakblad runt fingrarna. En del kommande moment tar lite tid och det är lätt att tankarna drar iväg någon annanstans. Särskilt om du har en bok, podd eller teven igång. Försök att fokusera på jobbet eller ta på dig en skyddande handske på handen som inte håller i kniven när det är dags att skära.

Annat som kan vara värt att tänka på är att det kommer bli skräpigt och kladdigt. Ha dammsugaren nära till hands och ladda upp med våtservetter om lim- eller färgstänk kommer fel. Samma sak gäller golvet. Lägg gärna ut något som skyddar för även den bäste kan råka tippa över en kopp med färg. Men med det sagt så sätter vi igång.

Stommen

Grundstommen i detta bygge är en skiva XPS. Det är alltså ett vanligt isoleringsmaterial som du hittar billigt hos bygghandeln. Jag tror jag gav runt 70 spänn för skivan jag använt här. Färgen kan variera och oftast är dessa plattor rosa, men min var blå. Om du inte hittar så säger du XPS300 i butiken. På skivan ritar du ut formen av rum och korridorer. Låt fantasin flöda. En sak som kan vara bra att tänka på är att göra fler plattor än du tror behövs. Man kan råka göra fel och fördärva någon längre fram och då är det bra att ha ett litet överskott. Om så inte sker så har du helt enkelt fler plattor vilket inte är fel.

När du är nöjd på dina former är det dags att såga ut dem. Jag använde en praktisk såg som jag köpte i någon verktygslåda på IKEA men en vanlig brödkniv skulle också fungera. Min sambo tycker att sågandet låter fruktansvärt medan jag själv inte reagerar. Det kan alltså innebära att du får såga utomhus eller i garaget. Detta moment skräpar också ner något extremt. Dammsugaren är din vän om du inte vill ha små blåa eller rosa spån i hela huset.

När alla delar är sågade är det dags för den vassa kniven. En brytbladskniv med brett blad gör arbetet lite enklare men alla fungerar. Du kommer gå igenom ett par blad om du gör lika många plattor som jag gjorde. Ha därför en kniv med utbytbara blad eller fler knivar tillgängligt.

Viktigt att tänka på är att inte pressa eller såga med kniven. Utan du ska dra skära med svepande drag. När kniven börjar riva sig genom materialet istället för skära, är det dags för ett nytt blad. Visst riv är ingen fara men arbetet går snabbare om bladet är skarpt. Tänk också på att variera dina drag så att du får oregelbundna kanter runt om samtliga plattor.

Det finns speciella trådskärare för skummaterial som hade gjort detta moment mycket snabbare och enklare men jag ville visa hur man kan göra ett ganska ambitiöst projekt med verktyg som de flesta av oss har hemma, eller enkel tillgång till.

När du är klar ska dina plattor se ut ungefär såhär:

Det jobbigaste momentet

Då är det dags för projektets kanske jobbigaste moment. Jag lovar, efter detta är det nedförsbacke. Med hjälp av brytbladskniven ska du nu skära ut massa snitt som löper kors och tvärs längst plattornas sidor. Det tar sin lilla tid och tankarna försvinner lätt åt annat håll. Kom ihåg, du svingar ett rakblad omkring fingertopparna. Fokus.

Jag vill också rekommendera att du gör detta ovanför en soptunna eller sopsäck för bitarna du skär bort räknas i hundratal och sprids mycket lätt över huset.

Såhär blev mina när jag gjort klart samtliga.

Hållbarhet

Nästa steg är valfritt men fyller två funktioner. Dels gör det delarna mer hållbara. En klar fördel om barn ska använda dem i rollspel och lek. Den andra fördelen är estetisk. Steget ger plattorna mer textur vilket ger en något mer realistisk look.

Blanda vatten, salt, vanligt trälim och rågmjöl i ungefär lika stora delar. Eventuellt kommer du behöva lite mer vatten. Det är omöjligt att ange exakta mått då olika lim, olika mjöl, olika salt och olika vatten interagerar med varandra på olika sätt, så du får testa dig fram. Saltet är till för att hindra att mjölet möglar. Samma koncept som papier maché eller trolldeg helt enkelt. Blandningen ska i alla fall gå att måla på med en vanlig pensel och inte fylla igen alla detaljer du skrivit ut, utan tillåta mjölet att bilda små klumpar.

När detta är klart kan du lätta plattorna på tork i minst 24 timmar. Torktiden kan variera men ett dygn borde räcka. Om blandningen ännu är fuktig låt den stå ett dygn till.

Dina plattor ska se ut som något i denna stilen när allt är torrt.

Skapa textur

I nästa steg är det dags för spelytans textur. Detta är marken som de små äventyrarna ska gå på. Även om detta moment inte är nödvändigt så rekommenderar jag starkt att du gör det ändå. Plattornas ovansida är det man kommer titta på mest och därför är det här du ska lägga krutet när det gäller till den estetiska biten.

Det hela är okomplicerat. Trälim utspätt med lite vatten, penslas på ovansidorna varefter finkornigt sand störs över hela ytan. Ett tips är att inte köpa sand i hobbybutikerna. Se hellre med någon som äger en sandlåda ifall du kan få ett halvkilo. Det räcker säkert i flera år. När sanden torkat kan du sila den med en liten trådsil för att få den riktigt fin.

Även detta moment behöver cirka ett dygn i torktid.

Målningen

Då är det dags för målning. Den, enligt mig, roliga delen. Till detta är det viktigt att du använder akrylfärg. Dessa finns att köpa lite varstans. Själv har jag en ganska billig pysselbutik i närheten där jag köper mina färger. Dollarstore brukar också ha. Annars kan du säkert beställa. Du behöver absolut inte professionella konstnärsfärger utan de billigaste duger utmärkt så länge det är akrylfärg.

Det kan vara lockande att spraymåla för att öka hastigheten men det finns risk att drivmedlet i sprayburken smälter isoleringsmaterialet. Spray kommer heller inte komma in i alla små ojämnheter du skurit ut så du kommer i slutändan ändå få greppa penseln.

När vi talar om penslar så vill jag slå ett slag för IKEAs pensel MÅLA. Sex penslar för 24 kr är super. Dessutom är de faktiskt av ganska bra kvalitet så länge man tvättar ur dem med tvål och varmt vatten efter att man målat. Det är dessa jag använder för all min terrängmålning.

Nu när du har pensel och färg är det dags att skrida till verket. Häll ut lite färg i en plast- eller pappmugg och tillsätt lite vatten. Blanda sedan runt vattnet och färgen.

Du vill ha ungefär samma konsistens som mjölk. Färgen behöver vara så rinnig för att kunna leta sig ner i alla ojämnheter som du skurit ut. Var noga med att hjälpa färgen att komma åt verkligen allt.

Torktiden varierar så du får känna på färgen emellanåt. Men räkna med minst tolv timmar. Hur noga du än är, kommer dina plattor ha blåa fläckar där färgen inte nått. Detta är oundvikligt. Därför behöver vi måla dem en gång till. Den andra målningen går lyckligtvis snabbare då materialet suger mindre färg efter tidigare lim och färg.

När det andra svarta lagret är torrt är det dags att måla sanden i en brun nyans. Jag körde med en ljusbrun för att få lite kontrast från pjäsernas sidor. Även här gäller två lager för att färgen ska täcka ordentligt.

Det sista steget kallas “drybrush”. Kanske känner du till begreppet men för dig som är helt ovetande här är teorin – Doppa penseln i färg och torka av det mesta mot en torr duk. Dra penseln över en skrovlig yta för att låta den färg som är kvar träffa enbart upphöjningar i ytan.

Det är såhär vi ska jobba när vi målar plattornas sidor. Då de ska föreställa sten gjorde jag detta i följande steg: Från svart – Grå drybrush följt av vit drybrush.

“Marken” gjorde jag enligt följande steg: Från ljusbrunt – Drybrush med 50/50 ljusbrun och elfenben följt av enbart elfenben.

Om du följt stegen någorlunda bör ditt resultat likna detta.

Nästa steg är inte nödvändigt men ger alltihop en riktigt fin avslutande touch.

Resultatet

Sådär. Klart. Visst blir man stolt över sin skapelse. Här hemma blev plattorna en instant hit. Min dotter bygger banor och när denna artikel är färdigskriven om en liten stund, har vi planerat in en liten spelkväll. Min dotters alter ego i rollspel – Häxan Iris, har fått höra att där finns en drake i grottan och han vaktar en stor skatt. Detta måste undersökas.

Plattorna behöver inte nödvändigtvis vara grottor för den delen utan kommer säkert få föreställa höga bergstoppar i något framtida äventyr.

Nu kanske du undrar hur jag gjorde broarna som du ser på bilderna av slutprodukten. Det går att göra enkelt med glasspinnar, balsaträ, eller i brist på detta, Kartong. Jag har inte hunnit måla mina ännu men tanken är att de ska målas i en mörkbrun nyans. Det går också göra hängbroar vilket jag kanske visar i en framtida artikel.

Jag planerar att göra en del interiör till grottan. Sovsäckar, eldstad, kanske en stor kittel som grotthäxan kan koka råttor och ormar i, eller varför inte en but. Så om du gillade denna artikeln, titta in här igen för vem vet. Rätt vad det är, ligger här ett nytt projekt för dig och de små.

Lämna ett svar